Iznajmite ili kupite viličar?

Vodič koji će Vam pomoći da donesete ispravnu odluku za svoje poslovanje

Šta je najbolje za Vas?

Mnoge se kompanije ponekad suočavaju sa pitanjem hoće li kupiti ili iznajmiti viličar. Postoje, naravno, prednosti i nedostaci oba izbora, zbog čega nekada može biti teško izabrati. Kupovina viličara zvuči veoma atraktivno ukoliko posjedujete sredstva bez plaćanja kamata. Ali jeste li se ikada pitali možete li taj novac uložiti u nešto drugo što daje više prinosa? Ako je odgovor da, koje su prednosti iznajmljivanja viličara?

U nastavku Vam dajemo općenitu sliku kada je prikladno u poslovanju da iznajmite ili kupite jedan ili nekoliko viličara. Objašnjavamo i ekonomske i operativne razlike između dugoročnog i kratkoročnog najma viličara, i kada se smanjuju zastoji i povećava produktivnost zaposlenika.

Pogodnosti kod kupnje

Kupovina viličara

Kupovina viličara je dobra odluka ukoliko posjedujete novac te novi (ili rabljeni) viličar je potreban za rad poslovanja. Generalno gledano, uvijek je bolje investirati u nešto drugo, jer viličar, baš kao i automobil, direktno gubi na svojoj vrijednosti. Ali ako je politika kompanije da posjedujete sve mašine i viličare, to biste, naravno, trebali učiniti. S viličarom u vlastitom vlasništvu ćete moći činiti što god želite s njim, bez brige o tome što će reći oni koji posjeduju viličar kada istekne najam.

Međutim, imajte na umu da se sve izmjene koje napravite na viličaru moraju biti u okviru oznaka CE. Uvijek dopustite stručnjaku da izvrši potrebne izmjene. Obavezno sklopite ugovor o servisu za viličara, po mogućnosti s redovnim servisima na godišnjoj razini kako biste smanjili rizik od kvara. Zapitajte se koliko dugo možete biti bez viličara ako se nešto dogodi.

Pogledajmo prednosti i nedostatke kupovine
+ Vlasnik ste viličara i u okviru CE oznake možete raditi sve što želite
+ Ono je sredstvo na Vašoj bilanci stanja

- Morate biti sigurni da viličar ispunjava sve zahtjeve poslovanja
- Odgovorni ste za održavanje i popravak
- Investicija koja veže kapital
- Kupovina čini Vašu flotu manje prilagodljivom
- Vrijednost viličara opada s vremenom
- Morate uzeti u obzir i neočekivane troškove kao što je najam rezervnih viličara kao i popravak u slučaju većih oštećenja.
- Morate prodati ili otpisati viličar kada Vam više nije potreban

Zašto odabrati dugoročni najam

Dugoročni najam s uključenim servisom

Većina kompanija nudi kratkoročni i dugoročni najam. Mnogi koriste dugoročni najam umjesto kupovine viličara, jer na taj način izbjegavate visoke početne troškove i često je uz najam uključen servis i rezervni dijelovi.
Ukoliko iznajmite viličar, sredstva možete potrošiti na kupovinu nekih drugih stvari koje mogu doprinijeti razvoju kapitala za Vaše poslovanje.
Ako postoje i niske kamatne stope, malo je razloga za vezanje kapitala u viličar kojem brzo opada vrijednost. Međutim, budite oprezni i iznajmite viličar od ovlaštenog predstavnika.

Kada je dobro iznajmiti na dugoročno?

  • Za određene projekte
  • U slučaju planiranih promjena u proizvodnji
  • Kada želite stvoriti fleksibilnost u voznom parku
  • Kad želite fiksni mjesečni trošak

Kada odabrati kratkoročni najam

Dugoročni najam ima brojne prednosti, ali i kratkoročni najam može biti dobro rješenje u nekim situacijama, npr. za vrijeme sezone, jer Vam omogućava da smanjite troškove kada ne trebate toliko viličara izvan sezone. Na taj način nećete imati viličare koji stoje i ne koristite se. To može biti za vrijeme praznika kada promet trgovina raste, a skladištenje treba ići brže. Kratkoročni najam je također dobro rješenje kada se viličar pokvari i brzo Vam je potreban novi ili kada se krećete ili reorganizirate, odnosno kada će se viličari koristiti samo na kraće vrijeme. Pazite da ne odaberete kratkoročni najam na duži period jer je tada cijena često visoka.

Kada odabrati kratkoročni najam?

  • Kada Vam je potreban viličar na mali vremenski period
  • Kada imate sezonska zaustavljanja u Vašem poslovanju
  • Kada imate sezonsko poslovanje
  • U slučaju neizvjesnosti o potrebi korištenja
  • Kad Vam trebaju dodatni resursi
  • U hitnim slučajevima
Očisti sve