Sve što trebate znati o paletama da biste odabrali pravi viličar

Što je paleta?

Paleta je ravna struktura koja se koristi za otpremu i transport, a također omogućuje premještanje jediničnih tereta isplativije, sigurnije i ergonomičnije. Upotreba paleta, kakvu danas poznajemo, razvila se tijekom Drugog svjetskog rata. Palete su obično izrađene od drva, plastike ili metala, a odabir palete obično ovisi o opterećenju i okruženju u kojem se koristi.

Koja je standardna veličina palete?

Međunarodne standardne veličine zapravo ne postoje jer se definicije paleta, konstrukcijski standardi i terminologija jako razlikuju od zemlje do zemlje. Međutim, nacionalni standardi i neslužbene standardne veličine podružnica su uobičajeni pa kontaktirajte svoju lokalnu udrugu ili organizaciju za više informacija.

Nisu svi tipovi industrijskih viličara kompatibilni sa svim vrstama paleta – svakako provjerite dimenzije paleta i veličinu tereta (uključujući prevjes) prije nego što odredite svoje zahtjeve za vilice.

Težina i sadržaj jediničnih tereta utječu na središte gravitacije i preostali kapacitet industrijskog viličara potrebnog za slaganje.

Veličine drvenih paleta često se razlikuju od zemlje do zemlje, ovisno o upotrebi. Međutim, najčešća veličina palete koja se koristi u Europi je 1200 x 800 mm.

Euro pallet

Što trebate znati o EU paleti?

  • EU-paleta mora sadržavati najmanje 78 čavala određene vrste koji podliježu propisanom uzorku čavla.
  • Konačna paleta teži 20 do 25 kg.
  • Može se koristiti samo suho drvo, tako da ne može postati pljesnivo.
  • Na lijevoj kutnoj nozi prikazan je EPAL logo.
  • Na središnjoj dionici prikazan je kod proizvođačke tvrtke zajedno s potpisom verifikatora i imenom tvrtke koja je instalirala verifikator.
  • Na desnoj kutnoj nozi prikazan je logotip EUR.
Open Pallet

Otvorena paleta (EU, EPAL paleta)

Također poznata kao paleta ss 4 ulaza, blok paleta ili euro paleta

Sastoji se od blok konstrukcije s donjim daskama s dvije strane i središtem. Dvosmjerni otvoreni ulaz i dvosmjerni ulazak preko donjih ploča koje omogućuju četverosmjerni ulaz. Olakšava rukovanje s gotovo svim vrstama industrijskih viličara na otvorenim ulaznim stranama i oblikovanim kutovima i donjim daskama kako bi se olakšao ulazak u paletu.

Ova vrsta paleta vrlo je uobičajena vrsta paleta u Europi (osim u Ujedinjenom Kraljevstvu)

 Paleta s donjom daskom (CHEP paleta)

Paleta s donjom daskom (CHEP paleta)

Također poznata kao Chep paleta, paleta s 4 ulaza, blok paleta, paleta s donjom daskom ili GKN paleta.

Sastoji se od blok konstrukcije s donjim pločama na sve 4 strane i u sredini. Ulaz je moguć u 4 smjera, preko svih donjih ploča. Olakšava rukovanje s gotovo svim vrstama industrijskih viličara, iako nije moguće koristiti viličar s vilicama preko potporne ruke za slaganje. Oblikovane donje daske olakšavaju ulazak vilica viličara u paletu.

Ova vrsta paleta vrlo je česta vrsta paleta u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Stringer paleta

Stringer paleta

Također poznata kao 4-smjerna ulazna paleta, blok i nosiva paleta, paleta s donjom pločom, paleta za trgovinu namirnicama, GMA paleta (SAD) ili CPC paleta (CDA)

 

Ovo je konstrukcija bloka i bočnog nosača (s izrezima za vilice). Dvosmjerni otvoreni ulaz i Dvosmjerni ulaz preko donjih ploča koje daju mogućnost četverosmjernog ulaza. Za vodoravni transport mogu se koristiti ručni i električni paletni viličari i viličari s potpornim rukama.

Vilice niskog profila kao što su ručni paletni viličar (niska visina vilice), dohvatni ili čeoni viličari trebaju podići ovu paletu sa strane nosača. Oblikovane donje daske olakšavaju ulazak vilica kamiona u paletu.

 

Bearer paleta

Bearer paleta

Također poznata kao dvosmjerna ulazna paleta, blok i nosiva paleta ili paleta s donjom pločom

Riječ je o blok konstrukciji sa bočnim i središnjim nosačima i s mogućnošću dvosmjernog ulaska. Olakšava rukovanje s gotovo svim vrstama industrijskih viličara, iako za slaganje nije moguće koristiti viličar s potpornim rukama. Oblikovane donje ploče olakšavaju pri ulasku vilica u paletu.

Ovo je vrlo česta vrsta paleta u Africi i Aziji.

12 razloga zašto kupiti BT Lifter

S više od 60 godina iskustva imamo ručne viličare za sve prigode i koji vam štede novac.

Otkrite sve benefite

Zašto kupiti Toyotu?

Ponosni smo što smo svjetski broj 1 u proizvodnji visokokvalitetne opreme za rukovanje materijalima. Saznajte više o prednostima suradnje s nama.

Istražite više

Bt lifter range

BT Lifter izdržava test vremena

BT Lifters iz Toyote predstavljaju isplativo i pouzdano rješenje za rukovanje materijalom.

Istražite ručne paletne viličare

BT Levio range

Električni paletni viličari

BT Levio pješački i platformski viličari, s cijelim nizom kapaciteta.

istražite asortiman proizvoda

Očisti sve