;

Koliko mogu podići svojim viličarom?

Naučite pravi kapacitet svog viličar

Kako izračunati stvarni kapacitet viličara

Kao što svaki vozač viličara zna, utovar i manevriranje viličarom puno je teže nego što izgleda. Sigurno podizanje, premještanje i odlaganje tereta uključuje složenu ravnotežu sa silom gravitacije. Na isti način, sposobnost rukovanja teretom viličara je složenija tema nego što biste mogli pomisliti na prvu. Ako viličar ima nazivni kapacitet od 2,0 tone, to ne znači nužno da će podići svaki pojedinačni teret do te težine. U ovom ćemo vodiču odgovoriti na neka od najčešćih pitanja o kapacitetu viličara i pokazati vam kako izračunati koliko viličar stvarno može podići.

Koja je razlika između nosivosti i preostalog kapaciteta?

Središte opterećenja je vodoravna udaljenost od okomice

Viličar će navesti svoju nosivost ili nazivni kapacitet. To se izračunava kao maksimalna težina koju može podići na unaprijed određenu visinu, kada je središte opterećenja u određenoj točki.

Ako teret treba podići iznad te visine ili je središte tereta dalje, tada će se kapacitet smanjiti. To je preostali kapacitet: stvarna sposobnost dizanja u određenoj situaciji, koja može biti manja od nazivnog kapaciteta.

Što je centar opterećenja?

Središte tereta je vodoravna udaljenost od okomite strane vilica do težišta tereta. Standardni centri opterećenja razlikuju se ovisno o nominalnom kapacitetu viličara i bit će jedno od sljedećeg:

  • 0 – 1,000 kg: 400 mm
  • 1,001 – 5,000 kg: 500 mm
  • 5,001 – 10,000 kg: 600 mm

U nekim slučajevima, težište tereta viličara može se razlikovati od gornjeg standardiziranog primjera, stoga uvijek provjerite podatkovni list viličara koji razmatrate.

Kako priključci za viličar utječu na kapacitet?

Dodavanje priključka za viličar smanjuje kapacitet podizanja viličara, prvo zbog dodatne težine, a drugo zato što obično pomiče središte tereta viličara dalje naprijed. Ako niste sigurni koliko će dodatak smanjiti kapacitet viličara, razgovarajte s predstavnikom proizvoda prije nego što ga dodate.

Koliki mi kapacitet zapravo treba?

Naravno, to ovisi o vrsti tereta koji želite prevesti, kao i o tome koliko ga visoko trebate podići. Za početak, evo nekoliko pitanja koja si možete postaviti

  • Koliko je težak moj teret? Izmjerite težinu najteže palete koju morate podići tijekom rada. Bolje je pogriješiti na strani opreza nego riskirati pretovar.
  • Koliko visoko trebam podići svoj teret? Uzmite najvišu policu koju morate dosegnuti i dodajte sigurnosnu marginu od 200 mm.
  • Koja je duljina mog najvećeg tereta? Imajte na umu da dulja opterećenja mogu gurnuti središte opterećenja.
  • Koju će vrstu priključaka koristiti viličar? Ne zaboravite uzeti u obzir njihovu težinu i položaj.

Nazivni i preostali kapacitet - primjer s Traigo 48

Nominirani kapacitet viličara temelji se na modelu i odnosi se na (protu)težinu viličara. Na primjeru u nastavku, Traigo48-8FBE16T ima nominalni kapacitet od 1,6 tona. U tablici možete vidjeti da stroj ima preostali kapacitet od 1,6 tona pri središtu opterećenja od 500 mm do zadane visine od 5000 mm.

Međutim, ako želite podići teret iznad 5000 mm ili ako se središte tereta pomakne, vidjet ćete da se stvarni kapacitet dizanja smanjuje, a to je ono što nazivamo preostalim kapacitetom. Ostali čimbenici koji utječu na središte tereta, kao što su priključci za viličar, duljina vilice, oblik tereta itd. također će se odraziti na preostali kapacitet. Ako jedan ili više ovih čimbenika utječe na središte opterećenja, gurajući ga na npr. 1000 mm, u tablici možete vidjeti da je preostali kapacitet samo 990 kg.

Rezultat preostalog kapaciteta

Nominalnog kapaciteta 1,6 t za Traigo48-8FBE16T

  Load center (mm)
Height (mm) 500 600 1000
3000 1600 1420 990
4000 1600 1420 990
5000 1600 1320 930
6000 1510 1160 800
7000 750 660 460
7500 550 490 340

*Nazivni kapacitet opisuje maksimalnu težinu koju viličar može podići na određenu visinu u standardiziranom središtu opterećenja

Nominal capacity

Sigurnost na prvom mjestu

Forklift attachments

Kako biste osigurali sigurnost svojih zaposlenika, ključno je prvo odrediti maksimalnu visinu i centar opterećenja tereta i skladišnih prostora s kojima radite. Zatim provjerite mogu li vaši viličari podnijeti te poslove – što znači provjeriti ne samo njihov nominalni kapacitet, već i njihov preostali kapacitet za tu situaciju.

Svaki viličar ima tablicu nosivosti koja pokazuje stvarnu težinu koju može podići na različitim visinama i centrima opterećenja. To će vam pomoći da odredite je li viličar koji razmišljate o kupnji prikladan za poslove koje imate na umu.

Toyota Material Handling nudi širok raspon viličara, od električnih viličara s 3 kotača nosivosti 1,0 tone do električnih ili motornih opcija velikog kapaciteta od 8,0 tona. Kako biste saznali koji je viličar pravi izbor za vas, pregledajte naš asortiman sada ili kontaktirajte jednog od naših stručnjaka za proizvode.

Pregledajte našu ponudu

Možda će Vam se svidjeti

Vodič za električni čeoni viličar

Slijedite ovaj vodič korak po korak kako biste pronašli najbolji viličar za svoju tvrtku. Također omogućuje pristup korisnim informacijama i uvidima usput.

Pročitajte više >>

Very-Narrow-aisle truck in warehouse

Vodič za širinu prolaza

Širina prolaza viličara važan je faktor koji treba uzeti u obzir pri kupnji viličara ili izgradnji novog skladišta.

PROČITAJTE VIŠE>>

Vodič za kran

Koji su kriteriji za definiranje pravog tipa krana? Ovaj će vodič pružiti smjernice koje su vam potrebne.

Pročitajte više >>

operater vuče viličar s punom paletom

Vodič za palete

Palete su i dalje najčešći nosač tereta za prijevoz robe viličarima. Saznajte više o dostupnim veličinama i materijalima.

Pročitajte više >>

Očisti sve